Annons:
Etikett580-fiskevård
Läst 4099 ggr
Tom-B
4/23/10, 1:15 PM

Ålagillet räddas

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En rubrik som snuddar vid kvällspressens sensationsrubriker.

Fakta är, att det hållits ett två dagar långt seminarium om ålen och dess situation. Det var experter, forskare, fiskare, vattenkraftsfolk och andra intressenter med olika intressen och olika åsikter, som samlades för att försöka jämka ihop åsikterna. Seminariet hölls i Åhus, och ett 70-tal personer deltog.

Det konstaterades bl a att redan år 1968 (varför just detta exakta årtal? Toms anm) började man inse att ålen var på tillbakagång, men först 2009 började politikerna ta tag in saken.

Skälet till ålens tillbakagång är man inte alls speciellt säker på. Det kan vara klimatförändringar, men det är inte alls så säkert, utan det kan vara många andra samverkande faktorer. Men man vet så lite. Vad man dock vet är, att ålen haft en kraftig tillbakagång.

Under seminariet diskuterades bl a ett märkningsprojekt för Östersjön. Man kan då så småningom få veta varifrån ålen kommer. Är den polsk, tysk eller rent av svensk inplanterad, eller från våra svenska insjövatten.

Det visades en prototyp som skall tillåta ålyngel och småtorsk passera, medan större exemplar av dessa arter fångas. Prototypen består av ett antal metallringar ihopfästade med 20 mm mellanrum, där småttingarna passerar emellan. Den anslöts till en ryssja, och då fångades ål över 65 cm längd, men mindre slank igenom, och också maneter slapp undan, vilket underlättade arbetet med att sortera fångsten i båten. Ja, man slapp det helt.

Ett konkret resultat av seminariet var att det beslöts att en Arbetsgrupp för att bevara och utveckla ålen skulle bildas. Idén kom från Kristianstads Vattenrike, och ett första möte med Arbetsgruppen avhölls direkt efter beslutet. Arbetsgruppens namn: Ål Right 4 Now.

Fiskeridirektören vid Länsstyrelsen förfäktade också sin åsikt om att om/när begränsningar i ålfisket införs, skall ersättning utgå till fiskarna. Men inte baserat enbart på per båt (skrotningspremie), eftersom idag är oftast fiskeutrustningen dyrare än båten. Personliga årskvoter var ett förslag.
Han menade också att åtgärderna som sätts in måste vara av den arten att de små kustsamhällena, som i långliga tider varit beroende av fisket, inte drabbas.

Tom

(Faktaunderlaget hämtat från Kristianstadbladet den 21 0ch 23 april 2010)

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
Upp till toppen
Annons: