Annons:
Etikett600-fisketeknik
Läst 23375 ggr
Tom-B
2011-06-21 11:23

Isfiske

Vi är många som aldrig riktigt har isfikat förut.Och någon gång måste bli den första. Då kan det alltid vara trevligt att läsa på sig lite innan man tar sig en sväng ut på den frusna sjön. I denna artikel tas det upp olika ämnen som kan vara värt att veta före sitt första pass på isen

Vad är isfiske?

Isfiske är när man fiskar på ett vatten som har frusit till is. Antingen använder man sig av pimpelspö, angeldon, saxar eller klubbning.

Klubbning är en metod som man inte använder idag. Man går ut på en glansis (is som precis frusit utan snö) och söker upp fisken. Slår med en klubban mot isen för att bedöva(dör av trycket) fisken. Så att den klubbade fisken sedan flyter upp mot isen. En mer modern metod är att använda sig av hagel eller kulvapen. Men är inget att rekommendera!

Sax är en mycket effektiv men troligen mycket plågsam fiskemetod. Denna metod används vanligen till att fiska efter gädda. Det går ut på att du apterar ett bete till en utlösare. Man spänner upp en saxen och säkrar. När gäddan tar betet utlöses saxen som då slår igen. Ibland så kan det hända att fisken bara blir skadad av saxen. Det är inte bara gäddan som gillar fisk… på bilden nedan ser du en utter som ont anande skulle få sig ett gratis skrovmål.

Nät fungerar på samma sätt som på sommaren, man lägger ut ett nät fast under isen. Hur man lägger ut tänker jag inte ta upp.

Långrev är en lina som har flera krokar fastknutet på sig. Som en upphängare fast med flera på en och samma lina. Detta går att fiska på olika sätt. Antingen vertikalt eller att man lägger det längs med isen. Beroende på årstid och vart man fisar.

Angelfiske då använder man något som kallas för angeldon. Denna stoppar du i snöhögen som blir efter att du borrat hål. Denna snöhög stelnar senare och fungerar som hållare. Vid angelfiske använder man sig av en större krok och något typ av bete. Oftast dött bete så som fisk eller räka. Levande bete är förbjudet enligt lag. Oftast är det gädda man fiskar med denna metod, men går mycket bra på alla typer av rovfiskar.

Pimpelfiske är det ämnet jag kommer att gå in lite närmare på.

Ett spö kan se ut på flera olika sätt som på bilderna här.
Spöt kan varierar i styvhet beroende på vad för typ av fisk man är ute efter.

Vid pimpelfiske behöver man ett pimpelspö, rulle som man anpassar efter vilken art man är ute efter. Man använder oftast nylon lina eller fireline ice line. Den sist nämnda tar inte åt sig lika mycket vatten som vanlig flätlina. Vilket medför att rullen inte fryser samman och sen nöts inte linan på samma sätt. Grovleken på linan beror också på vilken fisk man är ute efter. Vi utgår från att vi ska fiska röding. Då räcker det allt som oftast med en 0,25 mm nylon lina eller en brott stryka på 3,5 kg.

Art och Djup
Mört,Brax,Abborre fiskar oftast på 0,3 meter - 0,5 meter från botten. Fungerar i regel under hela vinter säsongen. Men som vi vet är abborren en tryckkänslig fisk. Du fiskar lättast abborre då trycket stiger. Men skulle trycket falla så går abborren och ställer sig på djupet. Det tar ca 24 timmar för abborren att anpassa sig till det nya trycket.

Rödingen fiskas på olika djup beroende på vilken tid det är på säsongen. Rödingen kan vara en fisk som man kan få huvudbry på. Ena dagen tar det på det mesta man fiskar med, medan andra dagar tar den inte på något alls även att den står vid ditt bete. Tidig säsong fiskar du röding på djupet, gärna vid grynnor eller djupkanter. Fisket sker då ca 0,1 meter till 0,3 meter från botten. Sen säsong då isen är på väg att smälta bort fiskas rödingen oftast strax under isytan eller nära land. I regel 0,5 meter till 1 meter under isen. Rödingen äter nämligen insekter och andra organismer som smälter fram från isen.

Gädda fiskas på 0,3 till 1 meters djup under tidig vinter. Sen vinter fiskar man den strax under isen. 0,3 till 1 meter under iskanten. Här hittar du en guide på hur du Ismetar gädda - klicka här

**Kläder
**Eftersom det är vinter bör man vara varmt klädd. Närmast kroppen rekommenderas ett underställ som flyttar fukt från kroppen. Flytoverall är att rekommendera, gärna en som klarar lägre temperaturer. Annars går det bra med vanliga täckbyxor och jacka. Handskar så du kan ta fram fingrarna lätt. Slippa ta av sig hela handsken för att kroka loss fisk är inte roligt. Riktiga skor, värsta som finns är att frysa om fötterna. Gärna skor med lite högre skaft och lite större än vanligt så du får plats med ett par tjockare sockar. Att ha för små skor gör att du får direkt kyla mot fötterna. En bra mössa, för 1/3 av kroppens värme leds ut genom huvudet. Utan mössa resulterar det i snabb nedkylning av kroppen.

**Beten
**Här finns det ett hav av alternativ, vanligast vid pimpelfiske är att du använder dig av ett blänke och krok. Blänken som fungerar bra är Kaitumblänket, Virus, Eldorado, Kaitumspecial, Draken. Blänken som även fungerar bra är G. Erikssons, säljs av Norrmark. Finns hos dom flesta fiskebutikerna. Sen finns mormyska & prik.

Mormyska är ett väldigt litet bete. Påminner mer som en insekt.
Pirk är som ett blänke fast smalare, oftast format som en rektangulär triangel.

**Hitta fisken
**Det är inte alltid så lätt att hitta fisken, Men har du tidigare varit och fiskat i vatten underlättar det. Sen om du har haft tillgång till GPS vid det tillfället och fått fisk är det bara att söka upp den markering du gjort på din GPS. Har du ingen kännedom av sjön är ett ekolod att rekommendera. Men kolla först att det är tillåtet med ett ekolod i sjön innan du påbörjar ditt fiske! Annars kan du kolla på isen efter spår från tidigare fiskare så som blod, borrhål eller stigar på sjön.

**Säkerhet
**Ta aldrig något för givet då du går ut på en is. Man vet aldrig när faran är framme. Den är oftast dold av ett täcke snö, eller dålig sikt. Ta alltid med dig isdubbar en av dom billigaste livförsäkringarna man kan skaffa, och har du en ispicka ta gärna med dig. Förvara mobilen lätt åtkomligt och i en påse så att vatten inte kommer in. Också ett billigt sätt att rädda mobilen för senare bruk ifall olyckan har varit framme.

Några saker man bör unvika under tidig/sen säsong:
Bropelare, Bryggor, Uppstickande växtlighet så som sjögräs och vass. Smala sund och uppstickande uddar är oftast utsatta för vattendrag. Utlopp och inlopp bör också undvikas då det är konstant flöde av vatten.

Statistik
För att förbättra dina chanser till ett lyckat resultat i framtiden, för ner statistik. Så som temperatur, väderförhållande, hur många fångster, tid fisken tog. När det varit mest napp m.m. All data som går att samla är bra data. Analysera och förbättra!

Hoppas ni har fått er lite mer hum om hur man fiskar, för nu längtar jag verkligen till första passet efter lake! Då kommer det en artikel om lakfiske! Påminner lite om hur man fiskar gädda!

(Artikeln kopierad från tidigare sajten Fiske, Henrik Lundin)

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
Honestyisdead
2012-10-23 22:49
#1

Brukar ni isfiska?

Själv har jag aldrig testat, får se om det kanske blir av i vinter :)

Tom-B
2012-10-24 22:44
#2

På den gamla goda tiden var jag ute med Far och borrade hål och gillrade saxar.

Då var det inget tänk på eventuella problem för fisk eller mink.

Även då jag hade gården uppe i Sörmland hade jag en relativt stor sjö att isfiska i. Men den gäddan dög bara till gäddfärs. Insjögädda har väl inte alltid den bästa smaken att bara koka.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

[Björn.B]
2012-10-25 15:31
#3

Isfiskade i vintras, fick ett par fina abborrar, gäller bara att ha med sig isdubbar, ispik och veta hur strömmen rör sig under isen.

Christian-fiskebloggare
2012-12-03 15:43
#4

Jag isfiskar varje vinter, fiskar året om :)
På vintern när isen lagt sig är det ismete som gäller, med riktigt spö känns ismete mer som fiske än angelfiske. Att gå ifrån de skadliga angelkrokarna var också en självklarhet eftersom jag släpper tillbaks all fisk jag får, även gädda.

Är någon intresserad av att läsa om fiske och speciellt ismete så kommer jag att bedriva detta en del i vinter och skriva om det på min fiskedagbok: http://esoxluciusdegothia.blogg.se

Martin
2012-12-04 22:46
#5

Härlig blogg! Har gått igenom nästan hela 2012 och jag må säga att jag är imponerad av lakepremiären i oktober - i det vädret hade jag tänt mig en brasa hemma :o)

Otroligt häftigt minkmöte ni hade i början av säsongen också!

mvh Martin

fotoninja
2012-12-13 09:29
#6

någon som vet om det finns nån sida man kan se hur istjockleken är?

Annons:
fotoninja
2012-12-13 09:33
#7

jag har isfiskat mycket på havet förr. fick mest sill och vitling. numera bor jag vid vänern och suget efter att isfiska börjar bli stort Skrattande

ett tips ang att ge sig ut på isen, är att ha en isbill man stöter i isen framför sig. har varit med om att den gått igenom, och fått gå en annan väg.

Honestyisdead
2012-12-13 09:42
#8

7 tack för tipset :)

Tom-B
2012-12-13 16:28
#9

Bara en förflugen idé.

Kolla med Friluftsfrämjandet i området.

Eller den organisation som tar hand om långfärdsskriskoåkarna.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

fotoninja
2012-12-14 12:19
Honestyisdead
2012-12-14 17:39
#11

#10 tyvärr visar den bara stora vatten.

Honestyisdead
2013-01-25 14:30
#12

Någon som varit ute och isfiskat?

Upp till toppen
Annons: