001 Introduktion

Underlätta för synskadade när Du skriver

2009-04-07 02:18 #0 av: Tom-B

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-07 09:31 #1 av: Tatsja

Tänk även på att inte göra för långa stycken. Bland annat de med lässvårigheter som dyslexi har väldigt svårt att läsa dem. Även jag som inte har det, ledsnar att läsa en tråd som har för långa stycken. Då kommer ju inte det man vill med tråden, fram.

Många gör nog som jag i dessa falla, scrollar ner och ser vad andra svarar. Sen ser det snyggare ut med nytt stycke efter 6, 7 8 rader.

Sen är det detta med smileys. De som vi har under inlägg är inga problem för skärmläsaren. Den läser bara vad det står. Prova för muspekaren över, så ser ni. Som till exempel

Glad Då hör den synskadade ordet glad.

Många har lagt in andra smileys, men när den läser en siffra, så undrar man vad det står. Prova alltid föra muspekaren över, så blir det inget fel

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.