Annons:
Etikett02-artiklar-utrustning
Läst 39419 ggr
HenrikLundin
2009-05-19 14:04

Jerkbait - vad är det?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag tänkte förklara lite snabbt var jerkbaitfiske är! Det är bra ifall du har lite kunskap av att använda en multiplikator rulle(Ambassader/spinnrulle)

Jerkbaitfiske är en typ av fiske som främst riktar sig mot gädda. Jerkbaitfisket skapades och utvecklades ursprungligen i USA, och har rötter ända till 1930-talet. Det var en man vid namn Frank Suick som kom på själva idén med denna typ av fiske.

jerk

Det hela började med att Suick hade blivit less på den tidens ofta ansträngande och tidskrävande fiskemetoder, vilket gick ut på att man släpade betesfisken efter båten. När väl en muskie - den nordamerikanske kusinen till vår svenska gädda - hade tagit betet var man tvungen att vänta länge innan mothugget gjordes. Suick började tälja till ett bete i trä, vilket senare fick namnet "The Suick Muskie Thriller". Länk till engelskspråkig sida om Suick

Jerkbait innebär att man fiskar med ett kort och styvt spö samt med beten som oftast inte har någon egen gång. Fiskaren rycker hem betet genom att slå spötoppen nedåt mot vattenytan. De beten som används är både större och tyngre än vad de flesta fiskare är vana vid, och vikter runt 75-150 gram är snarare regel än undantag. På grund av denna vikt krävs det alltså ett styvt spö. Utöver detta ska man även använda sig av en stark och stum lina, samt en stum tafs!

jerk

Hur fiskar man då?

Tekniken är lite annorlunda om man tittar på vanligt fiske. Istället för att hålla handen bakom själva rullen så håller man handen på rullen då man ska jerkfiska. Som på bilden nedan visar. Varför man gör detta är för att få bättre kontakt med spöt och betet samt enklare att utföra jerkteckniken.

greppa.jpg

När man kastat ut betet låter man det sjunka i ett par sekunder, samtidigt som man vevar upp slak lina. Linan ska hela tiden vara spänd, och det är just det momentet som är svårast att få till när man är nybörjare inom denna typ av fiske. Detta är dock något som kommer med tiden - ofta fortare än man tror.

När man sen kastat ut betet, låtit betet sjunka och spänt upp linan - då är det dags att börja "jerka"!

När man jerkar ska man, som sagt, hela tiden ha linan spänd. Man tar in betet genom att slå spötoppen mot vattenytan en eller flera gånger. De vanligaste betena på marknaden har en så kallad "side-to-side"-gång, vilket innebär att de svänger åt höger och åt vänster när man jerkar. Spöet ska fungera som en dirigentpinne, och man slår spötoppen mot vattenytan samtidigt som man hela tiden tar hem löslina.

När man fiskar på det här sättet rör sig betet som en skadad fisk. Genom att variera antalet rörelser med spöet så får man betet att gå på ett varierat sätt. Som då lockar gäddan till hugg.

Det finns ett enkelt knep att få betet att röra sig oregelbundet. Man räknar tyst för sig själv, 1-2-3 1-2 1 1-2-3 1-2 1-2-3 osv. För varje gång du räknar upp en siffra i skallen slår du en gång med spöt mot vattenytan och samtidigt vevar in den slaka linan. Tänk på att ha vevstop. För det är oftast på vevstoppen som gäddan hugger!

Genom att ha linan spänd hela tiden så känner du vad som händer vid betet - du känner när gäddan kliver på! När så gäddan kliver på så gör man ett snabbt och kraftigt mothugg, då gäddor är snabba på att spotta ut betet samt har väldigt hård mun så kroken inte har så lätt att fästa. Väl när den sitter är det bara till att börja med drillningen.

Att drilla en gädda vid jerkbaitfiske skiljer sig en del från traditionellt spinnfiske, då man till stor del använder sig av spöets egenskaper för att trötta ut fisken. Detta går inte att göra på samma sätt vid jerkfiske då spöna är korta och styva, så istället tar man hjälp av rullens slirbroms. Grundregeln är dock även här att tillse att linan inte slackar. Om linan slackar är det stor risk att fisken sliter sig.

Vilket spö lämpar sig bäst för jerk fiske?

Att välja spö är en lång process och - precis som allting annat - är det en smaksak. Huvudsaken är att spöet är styvt och någonstans runt 6-7 fot. Det finns många bra spön på marknaden men ett "nybörjarspö" som ofta rekommenderas är Buster Stiff. Som inte heller är så jätte dyrt

Jerkspön har normalt en längd på 6-7fot, och bör som redan nämnts, vara styva. Är spöet för mjukt bågnar bara spöet vid jerkningarna och detta resulterar i att man inte får tillräcklig kontroll över betet, och det blir då svårare att få till en bra gång.

Vilken vad för rulle ska jag använda mig av?

För att fiska med jerkbait krävs det nästan en multirulle. Det går även att fiska med haspelrullar. Men det är inget jag kommer gå in på.

Jerkbaitfiske är ett tungt fiske, som vi redan konstaterat, och det ställer stora krav på den rulle man använder. Rätt fiskat ska spöet "göra jobbet", men trots det sliter det oerhört mycket på rullen att dänga runt 150-gramsbeten jämfört med att kasta 18-grams Atom.

Även här är det en djungel av modeller, men det finns vissa guldkorn som jag kommer att belysa mer än andra. Abu Garcias serie med Ambassadeur är ett bra val. Rullarna är inte jättedyra, och faktiskt väldigt tåliga. Abu har tagit fram två rullar som lämpar sig synnerligen väl: 5500 CS pro rocket och Predator 5601

jerk
Denna rulle är vänstervevad, finns även i höger. Kosta allt från 995-1595kr i butik.

Betes val?

När det kommer till val av bete finns ett helt hav olika former, färger, varianter och storlekar. Vi presenterar här de vanligaste betena.

När man tipsar om bra beten för nybörjare är det främst beten av typen "side-to-side" som nämns, och ofta dyker Buster Jerk och Salmo Slider upp. Dessa två beten är väldigt lättfiskade och fångstgivande, och passar därmed utmärkt för nybörjaren såväl som för den mer erfarne jerkfiskaren. Vi har redan beskrivit hur man fiskar med denna typ av beten, och går därför vidare.

jerk

thepig.jpg

Ett annat bete som ofta nämns är The Pig, eller "Piggen". Piggen har en väldigt oregelbunden gång i vattnet och kräver mer av fiskaren än till exempel Buster Jerk. Piggen far runt åt alla håll och med denna oregelbundna gång har den lockat otaliga gäddor till hugg.

Piggen kan fiskas genom en serie av olika hårda ryck. En fjäderlätt jerkning precis så att linan spänns, följt av en kort och hård jerkning, får piggen att åka snett åt antingen höger eller vänster. En till kort hård jerkning får betet att åka uppåt, och ytterligare en sådan jerkning får betet att dyka rakt nedåt.

I början är detta svårt att få till men det är något som kommer med tiden.

Men färgen på betet då?

Färgen har viss betydelse. Är det kallt i vattnet är gäddan lite seg och man kan behöva reta upp den för att få den till hugg. Då kan man använda sig av ljusa utstickande färger. Som denna, som kallas för Papegojan(Parrot)

parrot.jpg

Är det riktigt trötta gäddor så kan man köra flytande/shallow jerkbaits med gummitail. Då kan man fiska så nära in på gäddan att den blir så irriterad att den hugger av irritation. Till sommaren kan man övergå till lite naturliga färger.

Sen spelar självklart vattnet in vad du ska välja för beten.
Mörka/Grumliga vatten ljusa/skrikiga färger på betena, klart vatten mörka/naturtrogna beten. Är det mörkt ute, mörka beten, Ljust/soligt ute, lite ljusare färger.
Men ibland får man helt enkelt testa sig fram vad som funkar!

jerks2.jpg

Övrig utrustning!?

När det kommer till val av lina så finns det, precis som med beten, en hel uppsjö av olika tillverkare. Två linor som ofta rekommenderas till jerkbaitfiske är Power Pro och Fireline. Båda två är väl beprövade och rekommenderas starkt, inte bara av mig utan av mängder av jerkbaitfiskare.

Flätlinor skiljer sig från vanliga nylonlinor på det sättet de är sammanflätade. Kort fattat så tillverkas dessa genom att man binder ihop små superstarka fibrer, och resultatet blir en mycket stark och, nästinntill helt stum lina. Brottstyrkan är dessutom avsevärt mycket högre än vanliga nylonlinor, och just därför passar flätlinor riktigt bra till jerkbaitfisket. Den största skillnaden mellan en flätlina och nylonlina märks dock vid själva fiskandet, då nylonlinan skulle fjädra som en gummisnodd vid jerkningarna.

Till jerkbaitfisket bör man använda sig av en stel tafs. Dels för att det oftast blir lättare att styra betet i vattnet, och dels för att undvika att tafsen hakar sig runt krokarna, då jerkbeten inte rör sig i en rak linje som vanliga vobblers. En riktigt bra tafs som rekommenderas, och som är speciellt framtagen till just denna typ av fiske, är BFT's stela titaniumtafs.

Var ska man då fiska jerkbait?

Då jerkbaits inte har någon egen sked som gör att betet dyker direkt vid inspinning som vanliga vobblers, så är det enklast att fiska med dessa beten grunt, på vattendjup mellan 0,5-3m. Ett jerkbait går också grundare ju fortare man fiskar hem det, tack vare avsaknaden av sked. Det gäller dock i regel sjunkande jerkbaits.

Jerkbaits är också mycket effektiva om man vill fiska där det finns mycket växtlighet, då det är relativt enkelt att få betet att gå precis över växterna. En vanlig vobbler skulle här direkt dyka ner för djupt, och persilja på krokarna skulle vara ett faktum.

Sajtvärd för fiske i fokus - välkommen att titta in!

Annons:
David88
2009-07-09 13:33
#1

Klockren artikel!

En mycket bra början för dem som är nyfikna på denna fiskemetod.

JonatanStorm
2009-07-12 18:53
#2

Jerkfiske är i min uppfattning bland det roligaste som finns på denna jord!

HenrikLundin
2009-07-12 20:14
#3

Riktigt skoj fiske! Väldigt aktivt fiske och minsan en otolig känsla när man väl satt krokodilen på krokarna. En till sak som är sjukt skoj det är flugfiske!

Sajtvärd för fiske i fokus - välkommen att titta in!

Upp till toppen
Annons: